V revizijo zgodovine s Titom naprej

Znamenite Poljšakove marnje so sicer ravno toliko kredibilne kot je kredibilno ime dvorane, ki ga zagovarjajo. Res pa je, da če ciljno ime, izraz ali karkoli si že izbereš, neutrudno ponavljaš in zlorabljaš, se na koncu “prime”. Isto se dogaja z vsiljenim dodatkom OF k nazivu že tako lažnega praznika. Eno in drugo je navaden larifari.

Na levi strani je fotografija vabila, ki ga v celoti citiram v blogu iz leta 2008. Takrat je bila na oblasti “neprava” vlada, zato je vabilo bolj neugledno, črno-belo, z dodatkom OF namenjeno predvsem nagajanju tedanji vladi in dokazovanju, kdo si lahko samovoljno prilašča pravico do revidiranja zgodovine in spreminjanja imena praznika, ki že v svoji trenutni “uradni” obliki nima nobene zveze z resnico.

Na desni strani je letošnje vabilo v bogatih barvah in poudarjenih simbolih, izdelano po tako rekoč institucionaliziranih merilih, saj je tokrat na oblasti “prava” vlada. Vabilo je nalepljeno na glavna, vhodna vrata stavbe, v kateri deluje tudi tukajšnje društvo upokojencev. Glede na to, da je v njegovih društvenih prostorih na dominantnem mestu izobešena Titova slika, ki avtoritativno bedi nad dogajanjem, je kombinacija popolna. Dodatek OF je sedaj “uraden”, dogajanje je na liniji, vse skupaj je skoraj tako “kot včasih”, ko je za vse skrbel Tito v svoji vlogi nesporne in samoumevne vrhovne avtoritete.

Toliko o pravni državi, ki jo imajo Titovi ideološki dediči polna usta, vendar le takrat, “kadar nam paše”, bi dejal Poljšak.

se nadaljuje.