Aidan Left

Datum objave: 11.01.2008
Medij: RTV SLO – Teletekst
Naslov: EFJ obtožuje slovensko vlado
Avtor: EFJ in Aidan White
Datum dopisa g. White-u: 11.01.2008
Avtor dopisa: Bojan Božič
Objavljeno: NI ODGOVORA

Ko je EFJ (Evropska federacija novinarjev) postala podružnica DNS (Društva novinarjev Slovenije) pod okriljem Liberalne akademije, predsednik IFJ Aidan White pa predstavlja to novo združbo kot vodja stikov z javnostmi, sem mu po e-mailu postavil par vprašanj, na katera seveda nisem dobil odgovora. Večina tujcev še sedaj ne zna pokazati na zemljevidu, kje leži Slovenija, nekateri od njih pa menda vedo bolje od tukajšnjih prebivalcev, kaj se pri nas godi.

Gospod Aidan White, generalni sekretar IFJ

Spoštovani!

Danes, v petek 11.01.2008 na TTX RTVSLO berem sledečo vest:

EFJ: vlada se skuša izviti iz težav

Evropska federacija novinarjev je obtožila slovensko vlado, da se skuša izviti iz težav znotraj EU-ja zaradi trditev, da se vlada vmešava v svobodo medijev. Federacija novinarjev trdi, da politično vmešavanje v medije meče senco na slovensko predsedovanje EU-ju. Ob tem vlado kritizirajo, da z načini odnosov z javnostmi, ki so usmerjeni na tuje novinarje, skuša preusmeriti pozornost z domačih težav. Glavni sekretar EFJ-ja Aidan White je dejal, da se slovenska vlada ne more izvleči iz boleče resnice, da sta vlada in politika na neprimeren način vplivali na delovanje slovenskih medijev.

Spoštovani gospod generalni sekretar!

Kot državljan države, čigar vlado obtožujete in kritizirate (bodisi Vi ali pa IFJ, katere generalni sekretar ste), Vas sprašujem:

– kakšne težave ima vlada moje države Slovenije znotraj EU zaradi njenega domnevnega vmešavanja v svobodo medijev?

– katerih medijev, če jih lahko poimensko naštejete?

– s katerih konkretnih domačih težav skuša vlada moje države preusmeriti pozornost?

– kakšna sploh je »boleča resnica«, iz katere se moja vlada domnevno ne more izvleči?

Pripominjam, da so mi kot državljanu Republike Slovenije, katere vlado obtožujete zgoraj omenjene stvari, te obtožbe popolnoma nerazumljive, čeprav vsakodnevno živim in delujem v tem okolju, berem časopise, gledam TV in nasploh kar zgledno spremljam vsakodnevno dogajanje. Zato bi Vam bil zelo hvaležen, če mi na konkretnih primerih pojasnite, kakšne obtožbe na račun vlade moje države imate v mislih.

Izkoriščam to priložnost in si Vam dovoljujem predstaviti svojo internetno stran www.neobjava.net, kjer boste lahko, če Vas to seveda zanima, spoznali problem medijske cenzure, kot jo (je) doživlja (-l) povsem običajen državljan Republike Slovenije, kateremu so sicer namenjena sporočila oziroma mnenja, ki nam jih sporočate bodisi Vi osebno oziroma kot generalni sekretar IFJ. Zagotavljam Vam, da pri vseh tam predstavljenih primerih medijske cenzure trenutna vlada moje države ni vmešana na noben način!

S spoštovanjem!.