Zlorabljana FDV

Datum objave: 08.12.2007
Medij: Delo
Naslov: Politična zloraba FDV
Avtor: Uroš Blatnik, pisma bralcev
Datum odgovora v pisma bralcev: 09.12.2007
Avtor odgovora: Bojan Božič
Objavljeno: NI OBJAVE

Avtor pisma bralcev izraža popolno razumevanje za Lukšičevo prakso pri raziskovanju obnašanja ljudi, na drugi strani pa se zgraža nad tistimi, ki imajo o tem drugačno mnenje in si ga celo upajo javno izraziti.

Pisec Uroš Blatnik zaključi svoj prispevek pod gornjim naslovom z vprašanjem »Le kaj učijo na teologiji?« Če ga to res zanima, bo že našel način, da bo izvedel. Jaz si v nasprotju z njim ne zastavljam vprašanja »Le kaj učijo na FDV?«, ker je to več kot očitno. Čudi pa me, kako nekateri, na primer g. Blatnik, pozabljajo, kaj vse je bilo že povedano v bran špijoniranju po cerkvah na način, kot to prakticira idejni vodja tovrstnega proučevanja človeškega obnašanja. Ena prvih izjav dr. Lukšiča je bila, da se je tako spremljanje verskih obredov izvajalo že prej, ob nekaterih prejšnjih volitvah, pa doslej nikoli ni bilo nobenih protestov. Ste bili, g. Blatnik, morda kdaj seznanjeni z rezultati prejšnjih raziskav? Jaz namreč nisem bil, pa bi zelo rad izvedel za tovrstne izsledke, vključno s temi zadnjimi, čeprav jih avtor še vedno skriva kljub njegovemu zatrjevanju, da so tudi predavanja na fakulteti javna in odprta za vsakogar. Verjetno so zato tudi rezultati tega dela študijskega procesa javni? Prav tako bi bilo zanimivo izvedeti, katere so referenčne fakultete po Evropi in drugod po svetu, s katerimi si FDV izmenjuje rezultate omenjenih raziskav. Vam je to morda poznano, g. Blatnik? Sprašujem vas zato, ker domnevam, da tovrstne raziskave poznate, saj nas bralce poučujete, kako se to sociološko izvaja.

Seveda se iz vesolja vidi, da je pri vsem tem šlo zgolj za predvolilno manipulacijo. Sedaj se samo išče primeren celofan, v katerega bi to špijoniranje čim bolj uspešno zavili.

O politični zlorabi FDV samo toliko: dokler bo prisotna praksa, da je profesor na FDV hkrati podpredsednik politične stranke, dekan te iste fakultete pa je nekdanji minister v vladi LDS in takrat seveda tudi član te stranke, se ne trudite s kričanjem »ujemite tatu«. Enako velja za morebitni izgovor, da ob prihodu v službo oba pustita svoje strankarske izkaznice pri vratarju omenjene fakultete. To je že videno pri obeh dosedanjih predsednikih države, ko je eden nekaj deponiral, drugi nekaj zamrzoval, svojo pamet pa sta oba obdržala nedeponirano in nezamrznjeno..