Amnesty Slovenian

Datum objave: 22.01.2008
Medij: TTX RTV SLO
Naslov: AI z odprtim pismom nad Janšo
Avtor: Amnesty International Slovenije
Datum dopisa na AI Slovenije: 23.01.2008
Avtor dopisa: Bojan Božič
Objavljeno: NI ODGOVORA
Dne 31.01.2008 sem prejel »Odgovor na spletno vprašanje« avtorja Blaža Kovača. V sicer korektno napisanem odgovoru nisem našel nobenega novega dejstva, ki bi me
odvrnilo od prepričanja, da se tudi AI Slovenije pač ni mogel upreti skušnjavi in je zato prispeval še svoj obolos k vsakodnevnim napadom na vlado ali njenega predsednika.

Odgovor objavljam v celoti spodaj.

Prav nespodobno in žaljivo je, kako razne »nepolitične« organizacije (prejšnji ombudsman Hanžek, Društvo novinarjev Slovenije, Amnesty International Slovenije, samozvani medijski guruji s FDV, ipd.) izkoriščajo nevednost tujcev in njihovo nepoznavanje dejanskega stanja v Sloveniji, ko klevetajo Slovenijo in lažnivo prikazujejo stanje v njej.

Iz časa vladavine mogočne LDS sta mi poznana samo dva primera, ko sta takratna poslanca opozicije Peterle in Janša vsak enkrat v Bruslju zelo blago kritizirala tedanje razmere v Sloveniji. Kakšen plaz obtožb se je zrušil nanju, ko so ju mogočniki iz LDS obtoževali, da v tujini blatita ugled Slovenije! Pa jim je bilo za ugled Slovenije prav tako malo mar, kot jim je še danes, bolj jim je šlo v nos, da sta kritizirala njih kot vsemogočne oblastnike, o katerih ni smel nihče izreči žal besede.

Mediji so seveda zvesto sledili temu plazu obtožb in nam jih posredovali v neokrnjeni obliki, kvečjemu so jih še dodatno oplemenitili z ustrezno “razumevajočimi” uredniškimi komentarji. Razumevajočimi za tovrstne tegobe LDSovih veljakov, se razume.

Ko vidimo, kaj se dogaja danes, se lahko kvečjemu vprašamo, ali so vsi ti tujci res tako nevedni in nepoučeni, da kupijo vsako laž, ki jim jo servirajo samozvani slovenski »borci za demokracijo«, ali pa se oglašajo le tisti, ki so ideološko blizu sedanji opoziciji. Da tudi v zahodni Evropi obstajajo prav tako zagrizeni levičarji kot pri nas, seveda ni dvoma, zato je bolj verjetno, da se naši levičarski kompanjoni zanašajo prav na svoje zahodne somišljenike s tovrstnim pedigrejem.

Bivši »Vzhod Evrope« je v tem pogledu za nas dolgoročno nedosegljiva kategorija. Ko nas kdo zamenja s Slovaki, bi mu morali biti kvečjemu hvaležni za to.

Spoštovani!

Včeraj, 22.01. sem na TTX RTV SLO zasledil novico z naslovom »AI z odprtim pismom nad Janšo«.

Zato sem si na vaši spletni strani prebral celotni tekst.

Ob tem se mi poraja vprašanje, ki vam ga zastavljam tukaj: »Ko je bivši notranji minister Ropove vlade dr. Bohinc začel izdajati nekakšne odločbe tem tako imenovanim izbrisanim, pri čemer tovrstne aktivnosti ni izpeljal do konca, ali ste predsedniku tiste vlade poslali enako odprto pismo«?

Priložnost je vsekakor obstajala, kot razlog pa bi lahko navedli začetek izdajanja odločb.

Na podlagi tega bi lahko že pred več leti na istem TTX-u prebral novico v smislu »AI z odprtim pismom nad Ropa«, pa se ne spominjam, da bi bil tovrstni apel napisan in promoviran na način, kot je tokratni.

Če se motim, se opravičujem in vas hkrati prosim, da me poučite, kje si lahko ta tekst preberem.

S spoštovanjem!

Lp!

Hvala za vprašanje in izkazano zaupanje!

Res je, da je AI na Predsednika Vlade RS g. Janšo naslovila odprto pismo, v katerem ga pozivamo, da se (tudi osebno) zavzame za razrešitev problematike skladno z mednarodnimi standardi človekovih pravic.

Tudi v obdobjih prejšnjih vlad smo predstavnikom oblasti (večim organom,večim posameznikom) pošiljali pisma in posredovali svoja stališča, mislim pa da odprtega pisma glede izbrisanih do sedaj še nismo pošiljali. Kljub temu pa smo tudi v preteklosti na iste načine
(konkretno: preko sporočil za javnost in preko tiskovnih konferenc) opozarjali na naše aktivnosti in na problematiko. Lahko vam tudi zaupam da smo v preteklosti (tudi v okviru prejšnjih vlad) imeli poleg medijskih aktivnosti tudi številne lobistične aktivnosti in sestanke na to temo, tako da vam zagotavljam, da skušamo problematiko celovito spremljati in izkoristiti vse možne navezave, ki se porodijo – ne glede na sestavo aktualne vlade ali osebnost Predsednika Vlade RS.

Na način poročanja medijev nimamo vpliva, vedno pa na problematiko opozorimo vsaj ob obletnici izbrisa, ob predstavitvi letnih poročil AI ter ob dnevu človekovih pravic. Na oko bi rekel, da aktivno pozivamo oblasti h ukrepanju vsaj od leta 2003, za prejšna obdobja pa si ne upam trditi, ker me tedaj v okviru AIS še ni bilo (najbrže pa smo).

Lep pozdrav,


Blaž Kovač

Vodja projektov na Sloveniji
Amnesty International Slovenije.