Preverjena Amerika

Datum objave: 05.02.2008
Medij: POP TV, Preverjeno
Naslov:
Avtor:
Datum dopisa na Preverjeno: 02.02.2008
Avtor dopisa: Bojan Božič
Objavljeno: NI ODGOVORA

Moja prispevka za Studio City in Preverjeno sta si zelo podobna, saj na obe uredništvi naslavljam isto vprašanje. Manjša razlika je le v tematiki, ki jo oddaji obravnavata. Tudi komentar glede mojega odnosa do slovenskega medijskega prostora je isti. Kaj morem, če pa je večina novinarjev tako predvidljivih. »Oh, ti slovenski novinarji!«

Spoštovani!

Čeprav vaše oddaje že dolgo časa ne spremljam več, me to ne ovira, da ne bi prebral vsaj njenega napovednika v vsakokratni izdaji Vikenda, tedenski prilogi Dela in Slovenskih novic.

Ker sodim med tiste državljane, ki se vedno bolj ozirajo čez vsakodnevne televizijske in siceršnje medijske lokalne plotove in se potrudim pogledati še kaj drugega razen tistega, kar mi ponuja domači medijski peskovnik, me tovrstno branje zanima samo iz razloga, da vidim, kaj bo ponovno slišala in videla tista množica mojih sodržavljanov, ki jim je tovrstno preklapljanje TV kanalov še vedno španska vas ali pa presega njihove človeške sposobnosti, bodisi zaradi lagodja ali pa lenobe, da ne rečem še kaj drugega.

Iz napisanega lahko seveda samo sklepam, o čem bo govora, glede na dosedanje izkušnje s slovenskimi mediji pa si upam predvidevati, kaj bo dajalo ton oddaji.

Za naslednji torek vidim, da bo spet na tapeti Amerika, tako ali drugače, tokrat baje s poudarkom na (ne)samostojnosti Slovenije v odnosu do Amerike.

Prosim vas za odgovor na vprašanje, kje v tem pojmovanju samostojnosti in vsiljevanja konkretnih odločitev vidite Rusijo kot še vedno, kljub vsemu, svetovno velesilo? Nikjer in nikoli se ne obregnete vanjo, čeprav jo s tem spravljate v podrejen položaj napram Ameriki, saj slednjo secirate in raztegujete do onemoglosti, Rusije pa kot da ni na svetovnem zemljevidu. Ali s tem, ko o njej molčite, molče pritrjujete njenim aktivnostim? Morda sugerirate svojim gledalcem, da je problem Amerika, ker o njej govorite, Rusija pa to ni, ker o njej pač ne govorite? Ali pa nas skušate prepričati, da »Rusija ne dela nič takega«, ker je sploh ne omenjate? Koliko je Slovenija samostojna v odnosu do Rusije? Ali Rusija še nikoli ni vsiljevala konkretnih odločitev? Je medijsko molčanje o tem »zgolj namerno«?

Ker sem že omenil svoje čedalje bolj pogosto oziranje preko slovenskih medijskih plotov, še ena konkretna izkušnja z zanimivo tujo oddajo o bodočih energetskih problemih, ki nas bodo prav kmalu doleteli, seveda s poudarkom na nafti kot najbolj zaželenem energentu. Koaliciji proti Sadamu Huseinu se od velikih sil niso pridružile Rusija, Francija in Nemčija, to je splošno znano. Slovenski mediji so jih razglasili za domala nove voditeljice naprednih svetovni sil in borke za blagor človeštva ter ene redkih držav, ki se upajo postaviti po robu ameriškemu kapitalizmu in imperializmu v borbi za človekove svoboščine. Omenjena oddaja pa mi je razkrila, da Sadama niso napadle iz preprostega razloga, ker sta tako Rusija kot Francija pod njegovim režimom že pridobili in imeli enake naftne bonitete, kakršne si je koalicija proti Sadamu šele poskušala pridobiti in jih do takrat ni imela! To ste zagotovo vedeli, saj ste novinarji in tovrstni strokovnjaki. Pa ste nam to tudi povedali? Niste, ampak ste raje prikazovali Putina, Chiraca in Schroederja kot največje frajerje, ker so si upali nasprotovati Bushu, pri čemer pa sta prva dva zgolj hinavsko čuvala svoje naftne interese v Iraku, nemški kancler pa si je oportunistično urejal službo pri Putinu, kamor se je preselil po odhodu iz aktivne politike. Tudi on je pristal, kakšno naključje, ravno v največjem ruskem (in svetovnem) naftnem monopolistu! Potem pa poslušamo slovenske novinarske lamentacije o cenzuri, nesvobodi in pritisku na medije! Ali je zato kaj čudnega, da spremljanju tovrstne slovenske medijske manipulacije dajem nepreklicno slovo? Pa se smatram za povsem običajnega slovenskega državljana, le svojo glavo uporabljam še za kaj drugega kot samo za to, da si nanjo občasno poveznem kakšno pokrivalo.

S spoštovanjem!.