Studio Gorod

Datum objave: 04.02.2008
Medij: TV SLO, Studio City
Naslov:
Avtor:
Datum dopisa na Studio City: 02.02.2008
Avtor dopisa: Bojan Božič
Objavljeno: NI ODGOVORA

Prvič doslej sem si privoščil pokomentirati neko oddajo »na foršus«, kot rečemo v naših krajih. V naprej, bi to pomenilo v tem kontekstu. Ker so naši novinarski udarniki večinoma tudi zvesti nasledniki nekdanjih partijskih agitpropovcev in s tem seveda povsem predvidljivi v svojih prispevkih, ni bilo prav nič težko.
Isto sem naredil tudi za podobno oddajo na POP TV. Oba prispevka sem celo naslovil enako, to je, »Oh, ta Amerika!«

Spoštovani!

Čeprav vaše oddaje že dolgo časa ne spremljam več, me to ne ovira, da ne bi prebral vsaj njenega napovednika v vsakokratni izdaji Vikenda, tedenski prilogi Dela in Slovenskih novic.

Plačujem vas tako ali tako, vsaj dokler sem lastnik električnega priključka.

Ker sodim med tiste državljane, ki se vedno bolj ozirajo čez vsakodnevne televizijske in siceršnje medijske lokalne plotove in se potrudim pogledati še kaj drugega razen tistega, kar mi ponuja domači medijski peskovnik, me tovrstno branje zanima samo iz razloga, da vidim, kaj bo ponovno slišala in videla tista množica mojih sodržavljanov, ki jim je tovrstno preklapljanje TV kanalov še vedno španska vas ali pa presega njihove človeške sposobnosti, bodisi zaradi lagodja ali pa lenobe, da ne rečem še kaj drugega.

Iz napisanega lahko seveda samo sklepam, o čem bo govora v oddaji, glede na dosedanje izkušnje s slovenskimi mediji pa si upam predvidevati, kaj bo dajalo ton oddaji.

Za naslednji ponedeljek vidim, da bo spet na tapeti Amerika, tako ali drugače, tokrat baje s poudarkom na »curljanju dokumentov z MZZ«, zavito še v neko tolmačenje domoljubja, karkoli že razumemo pod tem pojmom in se skladno s svojim razumevanjem do njega tudi obnašamo.

Prosim vas za odgovor na vprašanje, kje v tem »curljanju« vidite Rusijo kot še vedno, kljub vsemu, svetovno velesilo? Nikjer in nikoli se ne obregnete vanjo, čeprav jo s tem spravljate v podrejen položaj napram Ameriki, saj slednjo secirate in raztegujete do onemoglosti, Rusije pa kot da ni na svetovnem zemljevidu. Ali s tem, ko o njej molčite, molče pritrjujete njenim aktivnostim? Morda sugerirate svojim gledalcem, da je problem Amerika, ker o njej govorite, Rusija pa to ni, ker o njej pač ne govorite? Ali pa nas skušate prepričati, da »Rusija ne dela nič takega«, ker je sploh ne omenjate? »Curljanje dokumentov« večina slovenskih medijev prikazuje zgolj kot problem Slovenije in Amerike, nihče pa tudi kot problem Srbije in Rusije, pa Slovenije in Rusije ali morda Slovenije in Srbije. Je to »zgolj namerno«?

Tovrstno »curljanje« sta prva obelodanila ljubljanski Dnevnik in beograjska Politika. Dnevnik sodi med prejemnike sredstev iz sklada za pluralizacijo medijev, ki je nastal na predlog sedanje vlade. Obenem pa je najhujši kritik te vlade, verjetno so vsi zaposleni tudi podpisali peticijo novinarskih aktivistov Zgage in Šurca. Boste v vaši oddaji obravnavali tudi to svojevrstno slovensko zanimivost, ko boste pojasnjevali zvezo med curljanjem dokumentov in domoljubjem?

S spoštovanjem!.