Karikatura in karikatura

Datum objave: 11.09.2001
Medij: Delo
Naslov: Prepozno
Avtor: Marko Kočevar, karikaturist
Datum posredovanega predloga: 12.09.2001
Avtor predloga: Bojan Božič
Objavljeno: NI OBJAVE, NI ODGOVORA

Na prvi strani Dela je vedno objavljena tema, ki si po mnenju uredništva zasluži osrednji položaj. Običajno je podprta še s komentarjem na isti strani, kot tudi s karikaturo, ki imata oba isto vlogo. Tokrat so bile nosilna tema »vprašljive« odškodnine, karikatura pa prikazuje dva grobova. Iz enega se sliši vprašanje: «Jože, koliko odškodnine bi ti dobil, če bi bil še živ?« Sosed zraven mu odgovarja:«Ravno toliko, da ne bi bil več dolžan za pogreb.«

Gospodu Marku Kočevarju predlagam idejo za sledečo karikaturo (glede risanja sem osebno popoln laik, sicer bi jo sam narisal): Naslov: PREPOZNO Vsebina: v ospredju dve brezni, pred njima tabla z napisom Kočevski Rog, zadaj kulisa gostih smrek. Vprašanje iz prvega brezna: Jože, koliko pogrebnine so pa tvoji dobili za tvoj pogreb? Odgovor iz drugega brezna: Nič, ker še vedo ne, kje sem zakopan.

Spoštovani gospod Kočevar, zavedam se, da Vaše karikature sledijo nosilni temi in komentarju na prvi strani, zato ne pričakujem, da jo boste objavili kar jutri. Če pa bodo obravnavani in komentirani povojni masovni poboji brez sojenja, jo pa pričakujem (avtorskim pravicam za idejo se v tem primeru z veseljem odpovedujem!). Če jo boste objavili, bom verjel, da Vam objavijo tisto, kar (na)rišete, v nasprotnem pa bom seveda prepričan, da (na)rišete tisto, kar Vam objavijo. Lep pozdrav!.