Ježeva nora krava

Datum objave: 23.11.2001
Medij: Delo
Naslov: Komentar (ni originalnega prispevka)
Avtor: Boris Jež
Datum odgovora Borisu Ježu in Darijanu Koširju: 25.11.2001
Avtor odgovora: Bojan Božič
Objavljeno: NI ODGOVORA

Ponovno se mi je zgodilo, da ravno pri novinarju Borisu Ježu manjka izrezek originalnega teksta. Na srečo se kaj lahko ugotovi, o čem je bilo govora.

Spoštovani g. Košir, vljudno Vas naprošam, da seznanite g. Ježa s tem pisanjem, ki ni ne pismo bralcev in tudi ne obramba ministra Buta, to niti slučajno. Gre le za to, da ne morem molčati ob zadnjem komentarju, ki si ga je g. Jež privoščil v petkovi številki Dela, druge poti za objavo svojega mnenja pa nimam, ker mi pisem bralcev Delo že nekaj časa ne objavlja več.

Spoštovani g. Jež, povod za Vaš »izbruh« je bila fotografija na prvi strani Dela, ki prikazuje ministra Buta na obisku pri kmetu, lastniku prve »nore« krave pri nas. Torej, fotografijo je objavilo Delo, posnel jo je Delov fotograf, na prvo stran jo je uvrstil Delov urednik, tekst ob njej je napisal Delov novinar, na koga potem sploh zlivate svoj žolč? Dalje, proces »Depala vas« je bil enkrat že zaključen. Iz naftalina ga je potegnil advokat Zdolšek, ki je predlagal generalni tožilki Cerarjevi, ta pa svojemu tožilcu Fišerju, da proces obnovi, vse to pa zato, ker bi moral to pravdo sprožiti Smolnikar sam in v njej nastopati kot civilni tožnik z vsemi posledicami, ki zasebnika v taki tožbi čakajo (stroški advokata, povračilo stroškov v primeru izgubljene pravde). Oblast, poudarjam, oblast in ne država je šla Smolnikarju toliko na roko, da bo namesto njega sprožila pravdo in s tem prenesla vse nastale stroške nase! Zelo udobno, ni kaj, se je Vam kdaj že zgodilo kaj podobnega? Domnevam, da ne, sicer ne bi robantili čez državo, ki bo davkoplačevalce – tudi Vas – spet opetnajstila za velike denarje. Svoj gnev bi morali zliti vsaj na Smolnikarja, če že ne na tožilstvo oziroma na aktualno oblast. Le s čim si je Smolnikar to ugodnost prislužil? Pri omenjeni fotografiji se spotikate tudi ob križ, ki je na steni kmečke sobe. Kako je s to fotografijo, sem Vam že prej razložil, za siceršnji odnos do teh stvari pa upoštevajte Johna Stuarta Mill-a (1806 – 1873), ki pravi: «Posameznik je družbi odgovoren le za tisti del svojega ravnanja, ki zadeva druge ljudi, medtem ko je v delu, ki zadeva samo njega samega, njegova neodvisnost upravičeno brezpogojna. Posameznik je edini vladar nad samim seboj, nad lastnim telesom in duhom.« Križ na steni kmečke izbe nedvomno zadeva zgolj in samo omenjenega kmeta, zato je samo njegova stvar, kakšen odnos ima do tega. Vaša stvar to zagotovo ni, čeprav so na Delu Vaši kolegi opravili prvi del te zgodbe, Vi pa ste prispevali prozoren komentar, ki to zgodbo povsem raztrga. Sancta simplicitas! Pri komentiranju Depale vasi pa zelo nepremišljeno podcenjujete bralce. Zelo veliko jih je, ki imamo boljši spomin, kot si mislite, le oglasi se jih premalo. Oziroma, če jim ne objavite pisma bralcev, je verjetno to za vas isto, kot da se niso oglasili? Lep pozdrav!.