Populistična križanka

Datum objave: 23.09.2006
Medij: Delo
Naslov: Nagradna križanka
Avtor: Jože Stabej
Datum dopisa g. Stabeju preko e-naslova g. Vinka Korenta: 27.09.2006
Avtor dopisa: Bojan Božič
Objavljeno: NI ODGOVORA

Še resni gospodje, sestavljavci križank, se ne morejo upreti šarmu cenenega populizma.

Spoštovani gospod Korent!

S pomočjo centralne redakcije Dela sem prišel do Vaše službene tel. številke oziroma e-naslova, zato Vas vljudno naprošam, da po tej poti posredujete spodnji dopis gospodu Jožetu Stabeju, ki je kot avtor nagradnih križank v sobotnem Delu eden od sodelavcev vaše redakcije. Hvala za razumevanje!

Spoštovani gospod Stabej!

Sem dolgoletni reševalec križank, ki vedno rad prizna, kako pomemben je (bil) ta hobby pri širjenju moje splošne izobrazbe. V zadnjih letih sem postal celo nekoliko bolj zahteven glede težavnostne stopnje vseh vrst križank. Posameznih ugankarskih revij sicer ne kupujem, zelo rad pa rešim vsakokratno sobotno križanko v Delu, ki jo imam za eno bolj zahtevnih. Pišem Vam prav v zvezi z zadnjo tovrstno križanko z dne 23.09., avtor katere ste. Zmotil me je namreč opis pod 27. navpično, ki pravi »če je predvolilen, je poln lažnih obljub«. Pravilna rešitev je seveda »govor«, pri vpisu te rešitve pa sem se vprašal sledeče: jaz osebno kot državljan v vlogi reševalca te križanke se ne strinjam, da vpisani pojem vedno in povsod ustreza opisu. Se pač ne strinjam, do česar imam vso pravico. Pri tem pa se mi porajajo vprašanja, kaj naj storim zaradi tega nestrinjanja: ali naj križanko odložim in je ne rešim do konca; ali naj jo rešim, pa je ne pošljem; ali naj jo v upanju na morebitno nagrado vseeno pošljem? Vi kot avtor omenjene križanke ste vsem potencialnim reševalcem sugerirali, kaj si mislite o predvolilnih govorih. Jaz se s tem ne strinjam, pa tega ne morem povedati javno, pač pa lahko zgolj upoštevam eno od zgornjih treh možnosti. Morda še to četrto možnost, katere se poslužujem sedaj, ki pa niti nima ambicije, da bi jo razširjal še komu drugemu razen Vam kot avtorju. S tem blagim protestom hočem povedati samo to, da je takega in podobnega (političnega) populizma kot pod 27. navpično že brez tega dovolj in je povsem nepotrebno, da se pojavlja in razširja še v taki specializirani dejavnosti, kot je sestavljanje in reševanje križank. Upam, da mi je kljub gostobesednosti uspelo povedati, s čim se v omenjenem primeru ne strinjam. V upanju na Vaš dobrohotni sprejem tega pisanja se Vam zahvaljujem za uvidevnost in Vas lepo pozdravljam! S spoštovanjem!

V soboto, 20. oktobra 2007 sem malo pogledal po nagradni križanki istega avtorja. Neustavljivemu šarmu cenenega populizma se je očitno nemogoče upreti…….