Plačljivi splav

Datum objave: 26.11.2006
Medij: Nedelo
Naslov: Odločno nasprotujem plačljivosti splava
Avtorica: Helena Kocmur
Datum odgovora v pisma bralcev: 26.11.2006
Avtor odgovora: Bojan Božič
Objavljeno: NI OBJAVE

Kandidatka za varuhinjo človekovih pravic se je takoj vključila v aferaško in zavajajočo kampanjo proti plačljivosti splava.

Avtorica omenjenega citata je dr. Zdenka Čebašek Travnik, kandidatka za varuhinjo človekovih pravic. K pisanju me ni spodbudila ravno ta omenjena izjava, ja pa pripomogla k temu, da se oglasim, sploh v luči morebitne prihodnje funkcije njene avtorice. Kot povsem običajen državljan sem si doslej predstavljal, da nam je bila v ustavi Republike Slovenije vsem dana enaka količina pravic in dolžnosti. O tem pa nisem več povsem prepričan, ko sledim strahoviti medijski in siceršnji ofenzivi proti predlogu o plačevanju splava. Svoje mnenje prispevam kljub temu, da bo glede na okoliščine to bolj skromen glasek vpijočega v puščavi, saj gre moje razmišljanje v povsem nasprotno smer. Ne morem namreč razumeti, da se problem premajhne natalitete v Sloveniji rešuje na način, ki je sedaj v veljavi, in sicer: vsak splav, ki ga naredi posameznica, je zastonj, ni plačljiv, pa naj jih naredi, kolikor hoče. Nasprotno imajo zakonski pari, ki iz takih ali drugačnih zdravstvenih razlogov ne morejo spočeti otrok po naravni poti, na razpolago tri brezplačne oploditve z biomedicinsko pomočjo (umetna oploditev), vsaka naslednja pa se plača, in to zelo drago. Pri tem pa seveda ni prav nobene garancije, da bo že četrti poskus, to je prvi plačljivi, uspešen! Pri nas na Slovenskem torej rešujemo problem premajhne rodnosti tako, da nagrajujemo tiste, ki otroka nočejo imeti (splav se ne plača), na drugi strani pa kaznujemo tiste, ki otroka hočejo imeti (tri umetne oploditve se ne plača, četrta, peta, šesta,….se plačajo)! Prepričan sem, da to ni pravi način za dvig natalitete pri nas.

Urednici pisem bralcev sem pripisal:

Spoštovana gospa urednica, pošiljam vam svoj pogled na trenutno najbolj aktualno temo. Govorim iz lastnih izkušenj, čeprav tega v tekstu nisem omenjal, zato upam na objavo. S spoštovanjem!.